Швеция официално се присъедини към НАТО

Швеция официално се присъедини като 32-ия член на Трансатлантическия военен съюз, слагайки край на десетилетия на неутралитет след Втората световна война. Това се случва в момент, когато опасенията за сигурността в Европа се засилиха след нахлуването на Русия в Украйна.

Президентът Джо Байдън поздрави Швеция за приемането й и заяви, че това е знак, че намесата на руския президент Владимир Путин в Украйна е обединила, а не разделила алианса.

Когато Путин започна бруталната си агресивна война срещу народа на Украйна, той смяташе, че може да отслаби Европа и да раздели НАТО”, каза Байдън в изявление, което се очаква да повтори в речта си “За състоянието на съюза” пред Конгреса по-късно в четвъртък.

“Вместо това през май 2022 г. Швеция и Финландия – двама от нашите близки партньори, с две много способни армии – взеха историческото решение да кандидатстват за пълноправно членство в НАТО”, каза Байдън. “С добавянето на Швеция днес, НАТО е по-обединена, решителна и динамична от всякога – сега 32 държави са силни.”

Сподели:

Коментари

коментари

Админ