От Полша до Испания фермерите в Европа засилват протестите

Фермерите в Европа засилиха протестите срещу мерките на ЕС и повишаването на цените, като пътищата бяха блокирани в Полша, Унгария, Испания и Белгия.

В Западна Полша около 1400 трактора участваха в протест в Познан, а пътищата бяха блокирани в цялата страна.

За четвърти пореден ден трактори прекъснаха трафика в няколко испански региона, надявайки се да влязат в градове като Толедо и Сарагоса.

Протестите активизираха фермерите в целия континент.

Въпреки това, техните оплаквания варират в широки граници.

Фермерите в Полша и Унгария се оплакват, че Европейският съюз не прави достатъчно, за да спре евтиния внос от Украйна, който подбива местната продукция. Те искат ЕС да възстанови изискването украинските шофьори на камиони да получат разрешение за работа в 27-те държави-членки.

В Полша опашки от трактори, много от които плаващи под полско знаме, се появиха по пътищата на 256 места, блокирайки движението и принуждавайки полицията да организира отклонения. Една от блокадите спря движението на граничния пункт “Медика” западно от украинския град Лвов.

Стотици унгарски фермери се събраха в тракторите си на главния граничен пункт с Украйна при Захони в петък, присъединявайки се към общоевропейските протести за първи път.

Организаторите заявиха, че протестират срещу евтиния украински внос, който подкопава унгарските пазари, а също и в солидарност с фермерите на други места в Европа.

“Според моите изчисления средната загуба тази година за фермер за пшеницата, която засадихме миналия септември, ще бъде около 300 евро на хектар”, казва унгарският експерт по земеделие Чаба Юхас пред BBC. “Това е като се вземат предвид всички субсидии или подкрепа, които получаваме.”

Той казва, че средните стопанства от 100-400 хектара са най-тежко засегнати.

Унгарските фермери споделят много от притесненията на колегите си другаде, като високите цени на торовете и евтиния внос на украинско зърно, млечни продукти, яйца и месо.

Но те имат пълната подкрепа на премиера Виктор Орбан, който се срещна с протестиращи фермери на срещата на върха на ЕС миналата седмица и обвини Брюксел, че дава приоритет на украинските фермери пред останалата част от Европа.

Около 600 фермери се отправиха към белгийския град Генк, където министрите на ЕС проведоха среща на върха на индустрията.

Политиците трябва да ги подкрепят, каза млекопроизводителят Вим Квантен пред фламандската телевизия VRT, но вместо това те са “заложници на целите за климата и околната среда – искаме равни условия за всички европейски фермери”.

В Испания фермерите затвориха пътища за четвърти ден в няколко района, което увеличи трафика в големите градове като Билбао, където 100 трактора се насочиха към центъра в колони.

Жителите на Памплона се събудиха, за да намерят десетки трактори, паркирани в две колони в центъра на града, докато магистрала в Толедо беше спряна, а стотици трактори блокираха достъпа до сърцето на историческия град.

Земеделските синдикати в Страната на баските се оплакаха от политиките на ЕС, а министър Луис Планас заяви, че уважава правото им на демонстрации, но призова фермерите да избягват сплашване или насилие.

В Гърция фермерите поискаха по-ниски цени на електроенергията, безмитен дизел и субсидирани фуражи, както и промени в правилата на ЕС за околната среда.

Очаква се премиерът Кириакос Мицотакис да се срещне с лидерите на фермерите следващия вторник, но правителството настоя, че пътищата трябва да останат отворени.

Говорителят на премиера заяви, че той винаги е отворен за диалог, но правото на една група да протестира не може да бъде за сметка на други.

Фермерите в Италия се отправиха към песенния фестивал в Санремо в петък, където планираха да прочетат изявление на сцената.

Парад на трактори ще се движи около околовръстния път на магистралата в Рим в петък вечерта, но голям митинг с трактори на централния площад “Сан Джовани” е отменен, за да не дразни обществеността.

Символичен конвой от четири трактора премина покрай Колизеума, докато фермерите търсеха среща с премиера Джорджа Мелони. Тя обвини “идеологическите” правила на ЕС, но фермерите също призовават за връщане на данъчните облекчения.

Сподели:

Коментари

коментари

Админ