Полша вече не доставя оръжие на Украйна

Един от най-верните съюзници на Украйна, Полша, заяви, че вече не доставя оръжия на своя съсед, на фона на дипломатически спор за износа на зърно от Киев.

Полша вече изпрати на Украйна 320 танка от съветската епоха и 14 изтребителя МиГ-29 и няма какво повече да предложи.

Изказванията обаче съвпадат с голямото напрежение между двете съседки.

Във вторник Полша привика посланика на Украйна заради коментари, направени от президента Зеленски в ООН, след като Полша, Унгария и Словакия удължиха забраната за украинско зърно.

Г-н Зеленски каза, че е тревожно как някои от приятелите на Украйна в Европа играят солидарност „в политически театър – правейки трилър от зърно“.

Варшава заклейми думите му като “неоправдани по отношение на Полша, която подкрепя Украйна от първите дни на войната”. Оттогава двете страни се опитаха да охладят спора.

Г-н Моравецки беше интервюиран в сряда вечерта от частния новинарски телевизионен канал Polsat часове след като украинският посланик беше извикан във външното министерство във Варшава в отговор на речта на украинския лидер.

„Вече не прехвърляме оръжия на Украйна, защото сега въоръжаваме Полша с по-модерни оръжия“, каза премиерът.

Той беше категоричен, че Полша помага на Украйна да победи „руския варварин“, като поддържа военен център, но не би се съгласил пазарите на Полша да бъдат дестабилизирани от вноса на зърно, съобщи полската държавна информационна агенция.

Сподели:

Коментари

коментари

Админ