Петте най-популярни диети за 2014 година

Вижте петте най-популярни диети за 2014г.

В днешно време има толкова много диети, че човек трудно би се ориентирал коя би била най-подходяща за самия него.
За да ви помогнем с тази трудна задача, ще ви представим петте най-популярни диети за 2014 година с техните плюсове и минуси!

Диетата 5:2
Диетата на Дънкан
Диетата Палео
Диетата на Аткинс
Диета Розмари Конли

 

Диетата 5:2

Диетата 5:2 се базира на принцип, които позволява пет дни от седмицата да се храните нормално. Останалите два ще сведете калориите, които приемате до минимум. Най-хубавото на диетата позната като 5:2, е че освен да сваля тегло, тя подпомага мозъчната дейност и предпазва от Алцхаймер и деменция.
Диетата 5:2 е подложена на съмнение от много научни експерти. Изобретателят и твърди, че това е единственият начин да се наслаждавате на любимите си храни без да пълнеете.
Предимства:
Придържането към режим за два дена в седмицата е по-осъществимо от колкото спазване на диета изискваща седем дневен режим. От което следва, че с прилагането тази диета шансът да не се откажете е много по-голям, което пък би ви донесло желаните резултати.
Недостатъци:
През първите 5 дена диетата позволява нормално ядене, без ограничения. Това звучи прекалено хубаво за да е истина, не мислите ли? Всъщност първата фаза на диетата наистина ви позволява да ядете каквото пожелаете, но това далеч не означава да ядете всичко, което видите.

Диетата на Дънкан

Диетата на Дънкан включва богат прием на белтъчини и нисък прием на въглехидрати. Диетата се състои от 4 фази. При диетата на Дънкан няма ограничение за храната, която приемате, стига всичко да се изпълнява стриктно. Първата фаза на диетата включва строга диета с постно месо, богата на протеини. Тайната, е че приемате храни с ниско съдържание на мазнини и богати на протеини, което води до бързо сваляне на килограми. При следващите 3 фази на диетата постепенно се въвеждат някои плодове и зеленчуци, като на края се позволяват всички видове храни. Целта е постепенна загуба на тегло до 3-4 килограма на седмица след прилагане на първата фаза, постепенно започвате да приемате и разнообразна храна, което ви дава възможност да регулирате теглото си.
Предимства:
Основното предимство на диетата на Дънкан е бързото смъкване на нежелани килограми. Също така диетата е лесна за спазване, тъй като няма нужда да се ограничавате от калориите, които приемате.
Недостатъци:
Поради липса на въглехидрати, могат да се появят странични ефекти като лош дъх, сухота в устата, умора, виене на свят, безсъние и гадене. Освен това, липсата на плодове и зеленчуци може да доведе до проблеми като запек.

Диетата Палео

Диетата Палео, още известна като ”Диетата на пещерняка” беше най-търсеният метод за отслабване в Гугъл през 2013. Диетата се състои от храна, която може да бъде заловена като месо и морска храна, също така от яйца, ядки, плодове и зеленчуци. Диетата е базирана на хранителните навици на нашите предци от ерата на Палеолита. Това означава, че в зърнени култури, включително пшеница, млечни продукти, рафинирана захар, картофи, сол – както и обработени храни са строго забранени. Няма официална “Палео диета”, но като цяло, диетата се възприема като прием на храни богати на белтъчини и ниско съдържание на въглехидрати. Палео диетата включва необработена и здравословна храна, която може да ви помогне да отслабнете, също така намалява риска от диабет, сърдечно-съдови заболявания, рак и други здравословни проблеми.
Предимства:
Диетата Палео ви подтиква да консумирате по-малко преработени храни и повече плодове и зеленчуци . Намаляването на консумацията на високо-калорични храни, ще намали приема на калории и ще ви помогне да отслабнете. Диетата е проста и няма нужда да се тревожите колко ядете, стига да е според диетата.
Недостатъци:
Повечето версии на диетата насърчаване на ядене на големи количества месо, което е в противоречие с настоящата здравна консултация относно консумацията на месо. Много от версиите на диетата забраняват приема на млечни продукти и пълнозърнести храни, които са част от една здравословна балансирана диета. Както всички високо протеинови диети, Палео може да бъде скъпа, в зависимост от вашия избор на месо. Невъзможно е диетата да се спазва от вегетарианци. Поради това, че диетата се базира именно на приема на месо, морски дарове и яйца.

Диетата на Аткинс

Подобно на диетата на Дънкан, диетата на Аткинс също включва прием на храна богата на протеини и ниско съдържание на въглехидрати, това води до бърза загуба на тегло. Диетата продължава най-малко две седмици, в зависимост от това колко искате да отслабнете. По време на тази фаза се приемат храни богати на белтъчини и мазнини с много ниско съдържание на въглехидрати, включително месо, морски дарове, яйца, сирене и някои зеленчуци. За разлика от диетата на Дънкан, през първата фаза, диетата на Аткинс позволява неограничен прием на мазнини и някои зеленчуци, като чушки и краставици. През следващите три фази, към менюто влизат и още плодове и зеленчуци.
Предимства :
Отслабването чрез диетата на Аткинс може да бъде изключително бързо. Диетата ви насърчава да премахнете ненужните въглехидрати от менюто си. Това е една от малкото диети, която се харесва и на мъжете, поради богатия прием на месо, сирене и масло.
Недостатъци:
Подобно на диетата на диетата на Дънкан, първоначалните странични ефекти могат да включват лош дъх, сухота в устата, умора, виене на свят, безсъние, гадене и запек от липсата на въглехидрати и фибри. Високият прием на наситени мазнини може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания. Налице са опасения, че липсата на плодове, зеленчуци и млечни продукти и високия прием на протеини може да повлияе на костите и бъбреците здраве в дългосрочен план.

Диета Розмари Конли

Диетата и фитнес плановете на Розмари Конли съчетават храни с ниско съдържание на мазнини, с редовни физически упражнения. Препоръчва се да яде храна с 5% или по-малко мазнини, с изключение на мазна риба, овесени ядки и постно месо. Диетата е предназначена за загубва на тегло в рамките на седем седмици.
Предимства:
Физическата активност е неразделна част от плана за загуба на тегло. Тренировките са подходящи за всички възрасти. Диетата се стреми към минимален прием на вредни храни, които биха повлияли отрицателно на здравето ви.

Недостатъци:
Основният недостатък на диетата на Розмари Конли е продължителността на диетата. Tъй като тя трае 7 седмици, това разбира се не е пречка за хората решени да достигнат целта си.

Сподели:

Коментари

коментари

Админ