Макрон все още не изключва изпращането на войски в Украйна

Emанюел Макрон предупреди западните сили да не показват никакви признаци на слабост към Русия, като повтори позицията си, че изпращането на западни войски в Украйна не трябва да се изключва.

Френският президент призна обаче, че днешната ситуация не го изисква.

В интервю за френската национална телевизия TF1 и France 2 в четвъртък Макрон беше попитан за перспективата за изпращане на западни войски в Украйна, която той публично повдигна миналия месец.

Коментарите му предизвикаха отпор от други европейски лидери, които подчертаха, че нямат планове да го правят.

“Днес не сме в тази ситуация”, каза той, но добави, че “всички тези опции са възможни”.

Макрон, който е главнокомандващ на въоръжените сили на страната, отказа да опише в каква ситуация Франция ще бъде готова да изпрати войски. Той каза, че отговорността за предизвикването на подобен ход ще бъде на Москва: “Това няма да сме ние”, добавяйки, че Франция няма да води офанзива в Украйна срещу Русия.

Но той също така каза: “Днес, за да имаме мир в Украйна, не трябва да сме слаби”.

Макрон определи войната между Русия и Украйна като “екзистенциална” за Франция и Европа.

“Ако войната се разпространи в Европа, това ще бъде единственият избор и отговорност на Русия. Но за нас да решим днес да бъдем слаби, да решим днес, че няма да отговорим, вече е победено. А аз не искам това”, каза той.

Телевизионното интервю на Макрон идва, след като френският парламент обсъди стратегията на страната за Украйна тази седмица.

И Националното събрание, и Сенатът одобриха със символични гласувания 10-годишното двустранно споразумение за сигурност, подписано миналия месец между Макрон и украинския президент Володимир Зеленски.

Сподели:

Коментари

коментари

Админ