Албания създава първа база на НАТО в Западните Балкани

Членката на НАТО Албания откри в понеделник обновена военновъздушна база, първата на алианса в региона на Западните Балкани.

Военновъздушната база носи името на малкия град Кучова, на 85 километра южно от столицата Тирана.

Длъжностни лица заявиха, че новата военновъздушна база ще служи като модерен център за операции, за обучение и домакинство на редица изтребители.

Албанският премиер Еди Рама приветства повторното активиране на военновъздушната база, която беше официално затворена през 2005 г., като “още един елемент на сигурността от нашия регион на Западните Балкани, за който добре знаем, че може да бъде застрашенa от неоимпериалистическите заплахи и амбиции на Руската федерация”.

След речите на церемонията два американски F-16 и два изтребителя F-35 от военновъздушната база Авиано в Италия прелетяха, докато два Eurofighter кацнаха.
НАТО финансира модернизацията на базата с около 50 милиона евро. Тя включваше обновяване на контролната кула, пистите, хангарите и складовите помещения.

“Преобразяването на военновъздушната база Кучова е стратегическа инвестиция и показва, че НАТО продължава да засилва присъствието си в Западните Балкани, област от стратегическо значение за алианса”, заяви изпълняващият длъжността говорител на НАТО Дилън Уайт.

Рама каза, че Тирана също е предложила и обсъжда с НАТО военноморска база в Западна Албания.

Сподели:

Коментари

коментари

Админ