Живко Тодоров и Бойко Борисов откриха реконструирания мост в Стара Загора

Първите автомобили преминаха по 550 м трасе на реконструирания надлез в Стара Загора, който беше открит предсрочно днес в присъствието на премиера Бойко Борисов, зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов, народни представители, представители на областната и местната администрация и стотици граждани. Цялостната реконструкция на съоръжението, което преминава над жп линията и бул. „Славянски“ в посока магистрала „Тракия“, започна в началото на юни 2018 г. и приключи на 01.02.2019 г., като срокът за изпълнение е 270 календарни дни. Отец протосингел Богослов и свещеници от старозагорската митрополия поръсиха за здраве и благоденствие присъстващите старозагорци и официалните лица.

„Радвам се, че толкова много хора са се събрали днес за откриването на моста. Това е един изключително важен проект за Стара Загора.“, каза кметът Живко Тодоров. „Преди имахме 3 ленти, сега са 4. Това ще облекчи трафика. По бул. „Св. патриарх Евтимий“ вече има лента за включване вдясно по ул. „Христо Ботев“. По този начин се намаляват проблемите със задръстването. Изградени бяха под моста две кръгови кръстовища, които ще спомогнат на автомобилите да се включват в движението много по-безопасно. Решаваме и тежкия проблем с наводняването на бул. „Славянски“ при обилен дъжд. Буквално автомобилите бяха заливани. Канализацията е подменена и сега няма да има това събиране на вода. Отделно за пешеходците е осигурено безопасно и сигурно преминаване, защото тук е връзката за кв. „Кольо Ганчев“, за индустриалната зона.“, поясни той. По думите му, велоалеята по моста ще свързва кварталите с центъра на града. Кметът благодари на премиера Бойко Борисов, че държавата е съдействала и проектът се случи с европейски средства, както на строителите за положените усилия и рехабилитираната конструкцията на съоръжението.

Премиерът Бойко Борисов сподели, че е посетил обновения по европейски проект парк Аязмото тази сутрин.“Десетки граждани се радват на направеното, направих социология – един не дойде да каже, че не е доволен. Тук има 80 санирани блока, реновирани училища, детски градини. Така че това, което сме поели като ангажимент да изградим, сме го изпълнили. Новият парк в Стара Загора – „Артилерийски“, също се разширява.“, отбеляза той. Борисов увери, че „ако приходите вървят, както миналата година, е възможно да имаме и първа копка за зала, но засега е важно паркът да бъде завършен“.

Цялостната модернизация на пътния надлез обхвана три мостови съоръжения – новоизграден едноотворен мост с общ отвор около 30 м., реконструиран триотворен мост с отвор около 40 м над жп линията и новоизграден едноотворен мост с общ отвор около 31 м. Пътното платно е уширено до 13 м, обособени са четири ленти за движение с ширина 3.25 м. Подменени са съществуващите тротоарни настилки и понижени бордюрите в зоната на кръстовищата. Връзката на бул. Патриарх Евтимий“ и бул. „Славянски“ се осъществява с 2 новоизградени кръгови кръстовища. Възстановено и подобрено е експлоатационното състояние на пътното съоръжение, на уличната настилка на пътния надлез по бул. „Патриарх Евтимий“ и под мостовото съоръжение по бул. „Славянски“.

Изпълнител на обекта е „Трейс Груп Холд“ АД, София, а строителният надзор е на „Екип МГ“ ООД, Харманли.
Обектът се осъществи по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в Стара Загора – ІІ фаза“ с договор за безвъзмездна финансова помощ, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж 2014 -2020. Неговата реализация започна от 02.01.2018 год. и е с продължителност 36 месеца. Общата стойност е 14, 7 млн. лв., като безвъзмездната финансова помощ е над 13, 9 млн. лв., а собственият принос близо 760 хил.лв. Проектът включва още изграждането на Система за управление на градския транспорт (СУГТ)”, въвеждане на Автоматизирана система за таксуване (АСТ) и „Рехабилитация на ремонтното хале на тролейбусно депо“.

Сподели:

Коментари

коментари

Админ